Recepten om zelf te koken

 

Recepten

Als je zelf wil koken aan boord, hebben we hieronder een aantal lekkere suggesties voor je. Op verzoek is er een grote braadslee aan boord.

Kies een recept



Groninger Mosterdsoep voor 5 personen

50 gram boter
60 gram bloem
½ gesnipperde ui
6 dl melk
6 dl water
2 bouillonblokjes
100 gram mager gerookt spek (moet worden uitgebakken)
¼ dun preitje
1 dl slagroom
2 eetlepels Marne Groninger mosterd (Zaanse grove mosterd van AH kan ook)
bereidingswijze:

1. uitje snipperen en in gesmolten boter glazig maken
2. pan van het vuur nemen en bloem toevoegen
3. dit mengsel onder regelmatig roeren gaar maken op zacht pitje
4. pan weer van het vuur nemen en melk toevoegen met 2 dl water
5. geheel 5 minuutjes in laten weken
6. pan op hoog vuur zetten en met garde klontvrij en gebonden roeren
7. als de soep kookt niet verder roeren met garde maar met houten lepel
8. rest van het water toevoegen met bouillonblokjes
9. mosterd toevoegen en geheel op zacht vuurtje 20 minuten laten “uitkoken”
10. prei ondertussen in zeer fijne ringetjes snijden
11. als de soep 20 minuten heeft opgestaan (onder regelmatig roeren) room toevoegen
12. in soepkop wat uitgebakken spekjes en prei doen en de hete soep erop scheppen
13. direct serveren


Pikante bonensoep voor 10 personen

1 blik witte bonen
2 blikjes tomatenpuree
pak gezeefde tomaten
5 tomaten in blokjes gesneden
chilipeper/hot paprikapoeder
½ bosje verse koriander
komijnpoeder (djintan)
2 teentjes knoflook
1 grote ui
4 bouillonblokjes
bereidingswijze:

1. snipper de ui en pel de knoflook
2. verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de uitgeperste knoflook
3. voeg de tomatenpuree toe en verhit dit even
4. blus het geheel af met het pak gezeefde tomaten
5. maak dit op smaak met de chilipoeder, komijnpoeder en bouillonblokjes
6. hak ondertussen de koriander grof
7. laat de soep 15 minuten doorkoken en voeg dan de uitgelekte witte bonen toe
8. snijd de tomaten in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm
9. voeg de tomaten toe en kook deze nog even mee
10. controleer de smaak en voeg eventueel nog bouillon, zout en/of peper toe
11. serveer de soep met de grofgesneden koriander


Stamppot rauwe andijvie voor 10 personen

5 kg aardappelen
ongeveer 1kg fijngesneden andijvie
2 zakjes geraspte kaas
2 dubbelpakken mager gerookt spek
1 volle eetlepel grove mosterd
100 gram boter
eventueel 2-5 dl warme melk
aromat
peper
3 rookworsten
bereidingswijze:

1. schil de aardappelen en kook deze gaar in ongeveer 25 minuten
2. verwarm ondertussen de rookworsten in een pan
3. was de andijvie in het vergiet
4. bak de spekjes uit
5. verhit de melk
6. giet de aardappelen af boven het vergiet met de andijvie
7. stamp de aardappelen tot een smeuiige puree, gebruik hierbij de margarine, mosterd, aromat, geraspte kaas, peper en indien nodig wat of alles van de warme melk
8. stamp tenslotte de spekjes erdoor (voor vegetariers kun je hier wat apart houden en wat gehakte cashewnoten toevoegen) en de andijvie
9. controleer de smaak en voeg eventueel nog wat aromat, peper of mosterd toe
10. serveer direct i.v.m. snel afkoelen
11. hierbij smaakt lekker zilveruitjes, augurk, appelmoes en mosterd


Risotto met champignons spek voor 10 personen

750 gram mager gerookte spekjes
2 grote uien
2 teentjes knoflook
2 bakjes champignons
1 doosje grotchampignons
180 gram roomboter
5 eetlepels olijfolie
950 gram risottorijst
750 ml droge witte wijn
3 liter kippenbouillon (mag gewoon van tabletten)
200 gram geraspte parmezaanse kaas
½ bosje gehakte basilicum
bereidingswijze:

1. snipper de ui en knoflook en halveer de champignons
2. bak het spek in een droge pan en voeg op het laatst de ui en knoflook toe houd dit even apart
3. Bak de champignons aan in de helft van de olijfolie houd dit ook even apart
4. Bak de rijst in de rest van de olijfolie tot ie glazig ziet
5. blus de rijst af met de wijn en breng het geheel aan de kook
6. als de wijn bijna geheel is opgenomen voeg je de helft van de bouillon toe
7. breng het geheel aan de kook en laat het doorkoken
8. voeg vervolgens de rest van de bouillon toe en laat doorkoken tot de bouillon is opgenomen
9. voeg de gebakken spekjes, champignons, ui en knoflook toe
10. breng op smaak met zout en peper en doe de roomboter en de parmezaanse kaas erdoor
11. serveer direct en spatel de gehakte basilicumblaadjes door
12. deze risotto is vrij machtig en smaakt lekker met een salade en brood


Ovenschotel met spinazie en champignons voor 10 personen

bechamelsaus
100 gram boter
120 gram bloem
1 gesnipperde uitje
1,2 liter melk
nootmuskaat

3 bakjes champignons
2 dubbelpakken mager gerookt spek of 500 gram gehakt
8 hardgekookte eieren
2 kg verse spinazie of 3 pakjes a 450 gram diepvries gesneden spinazie
paneermeel
200 gram geraspte kaas

aardappelpuree
3,5 kg aardappelen
50 gram boter
aromat
peper
3 dl warme melk
bereidingswijze:

verwarm de oven voor op 200 °C

1. kook de aardappelen in 25 gaar en verwerk het tot een smeuige puree
2. maak ondertussen de bechamelsaus
3. smelt de boter en fruit het uitje tot het glazig is
4. voeg de melk toe en roer met de garde tot de saus klontvrij is
5. kook de saus ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje door
6. roer regelmatig met een houten lepel en maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat
7. was de spinazie zeer goed en kook ze tot ie geslonken is
8. snijd de spinazie op een snijplank wat fijner en laat goed uitlekken
9. bak ondertussen het gehakt rul of de spekjes en voeg de gesneden champignons toe
10 vet een ovenschaal goed in en doe hier een laag aardappelpuree in
11. meng de uitgelekte spinazie met de bechamelsaus, het vlees en de champignons
12. doe deze op de laag met aardappelpuree
13. snijd de eieren in plakjes en leg deze op het spinaziemengsel
14. doe hierover een zakje geraspte kaas
15. dek het geheel af met de rest van de aardappelpuree
16. pp de puree komt paneermeel, het tweede zakje gerapte kaas en wat klontjes boter
17. afbakken tot er een mooie goudgele korst ontstaat
18. direct serveren



Meer.. (van Jamie)